Het Perfecte Plaatje Schijndel 2023

Met tien nieuwe deelnemers zijn we Het Perfecte Plaatje Schijndel 2023 gestart.

  • Lara van den Broek
  • Petra van den Bersselaar – Quirijns
  • Ton van Boerdonk
  • Netty van Bijnen
  • Rianne van Boxtel
  • Jesse Brouwer
  • Carola Fasol
  • Charlotte Keijzer
  • Johan de Jong
  • Elmie Brust

Hieronder vind je van alle opdrachten de foto’s met feedback.

Carola Fasol

Stad en dorp afgewandeld voor een straatfoto en uiteindelijk in Eindhoven deze foto genomen. De industrie bovenin duidt de plek aan en creëert goede lijnen in het beeld. Bovendien zorgt het voor diepte. De wachtende vrouwen zijn allemaal donker gekleed en dat contrasteert met een lichte gebouw erachter. Pakt goed uit.

Compositie: 7,5

Techniek: 7,5

Impact: 7

Carola Fasol

Door de goed gecreëerde scherptediepte kijk je direct naar de haarscherpe ogen van de hond. Zo stuurt scherptediepte keurig de aandacht van de kijker. Misschien missen net een beetje ruimte aan de rechterkant. De witte vacht is iets overbelicht. Maar: mooi beeld!

Compositie: 7,5

Techniek: 8,5

Impact: 8

Jesse Brouwer

De opdracht straatfotografie gebruikt om een fijne jeugdherinnering te tonen; samen naar de markt. Het beeld is niet meer zo typisch als het eens was. De markt is helaas minder in zwang. Toch zien we hier jong én oud in een beeld. Geduld betracht om een gemêleerd gezelschap aan de kraam te hebben. Mooi! Het beeld is niet echt spannend, op het leuke detail na van het kind dat even brutaal tegen de kraam schopt.

Compositie: 7

Techniek: 7

Impact: 7

Jesse Brouwer

Geduld is een schone zaak én zeer belangrijk voor een natuurfotograaf. Want een dier vastleggen is één ding, maar het vastleggen op het juiste moment, op het moment dat je zelf in gedachten hebt, is een kwaliteit die je moet bezitten. Dat is gelukt! Ooievaars in beweging en dicht bij elkaar. Misschien was het mooier geweest als we alleen blauwe lucht eromheen hadden gezien, maar we beseffen ons dat dat vanuit de fotografische hoek waarschijnlijk niet mogelijk was. Netjes!

Compositie: 8

Techniek: 8,5

Impact: 8,5

Charlotte Keijzer

Een rondje Den Bosch heeft deze foto met een helder thema opgeleverd: mobiliteit. De foto heeft terecht als naam ‘Op weg’ gekregen. De lijnen van de fietsen en de lampen en ook het donker naar het licht, sturen de aandacht subtiel naar de uitgang van de fietsenstalling. Waar precies iemand in beweging voorbij loopt. Daar zien we bovendien de lift en de roltrap, ook middelen voor verplaatsing. Door nog iets schuiner te gaan staan op de fietsen rechts in beeld, was de diagonaal nog iets sterker geweest, maar gewoon een prima foto dit!

Compositie: 7,5

Techniek: 7,5

Impact: 7,5

Charlotte Keijzer

De pauw is uitstekend gekaderd! Mooie kijkruimte, treffende kleuren ook. Erg mooi. De pauw is een dier bij uitstek dat je in kleur vast wilt leggen, daar is goed over nagedacht. De ISO is vrij hoog en gezien de gekozen sluitertijd wellicht net iets hoger dan nodig in deze situatie.

Compositie: 9

Techniek: 7

Impact: 9

Lara van den Broek

Wat een moment! Geert Wilders omringd door beveiliging en journalisten. Een blik in zijn realiteit. Daarbij nog beveiliging op afstand en mensen die uit het raam kijken. Het zwart-wit komt super over in dit beeld, met uitstekende contrasten tussen licht en donker. Balans. En misschien gebeurt er net iets teveel in dit beeld; de mensen in het raam kijken het kader uit, het was sterker geweest als ze naar de meute waarin Wilders zich bevindt keken.

Compositie: 7,5

Techniek: 8

Impact: 8

Lara van den Broek

Het paardenhoofd omringd door zwart is ronduit fantastisch gefotografeerd. Een logische keuze voor een centrale compositie, de ogen op de juiste hoogte en technisch haast feilloos uitgevoerd – doorgaans vermijden we een diafragma boven F/16 omwille van de lenskwaliteit. Maar de kwaliteit is top. Geweldig!

Compositie: 9

Techniek: 9

Impact: 9

Ton van Boerdonk

Een goed idee voor de straatfoto; schoolgaande jeugd door weer en wind. Juist gebruik gemaakt van het slechte weer, dat waarderen we. Je ziet de weersomstandigheden, goede sluitertijd dus, én je ziet écht de inspanning die de kinderen leveren om te fietsen. Prima kader ook.

Compositie: 8

Techniek: 7,5

Impact: 8

Ton van Boerdonk

De duif is goed gespot! Natuur die zich aanpast, een nest in rode A van de HEMA. Die letters hangen hoog aan de gevel en de moeite die genomen is door met een trap op hoogte te komen, komt het beeld ten goede; de duif komt zo beter in beeld én beter tot zijn recht. Misschien hadden we hier graag wat meer van de A gezien, tegelijkertijd begrijpen we de uitsnede ook, waarin de natuur is weerspiegeld.

Kudos voor de geweldige pitchclips!

Compositie: 7,5

Techniek: 7

Impact: 7,5

Elmie Brust

Een doorkijkje op de weekmarkt. Een doorkijkje dat meerdere doelen dient: het kadert, geeft diepte én het zorgt ervoor dat het een oprecht portret is. De man heeft niet geweten dat hij op de foto werd gezet. Het donkere vlak – zeil? – linksboven is misschien wat dominant aanwezig, maar voor de rest een naturel en treffend straatbeeld.

Compositie: 7,5

Techniek: 7,5

Impact: 7,5

Elmie Brust

De details op de hondenneus zijn prachtig zichtbaar en echt scherp. Een verrassende en eigenzinnige keuze om alleen de neus vast te leggen, dat vinden we helemaal prima. Het licht in het oog trekt de aandacht wel iets weg van de neus, wat toch het onderwerp van deze foto is.

Compositie: 7

Techniek: 7,5

Impact: 8

Johan de Jong

Voor iemand die niet geboren en getogen is in Schijndel een zeer treffend en herkenbaar straatbeeld vastgelegd. Vanuit de Pompstraat de doorkijk richting de kerk. Het beeld is heel sterk door zijn eenvoud en rust. Het is mooi naturel. Bovendien is het technisch gezien een nachtfoto, die qua scherpte en belichting goed is uitgevoerd. Door het gekozen diafragma krijgen de lichten een stervorm en zijn ze niet gaan overstralen in de foto. Het kozijn kruipt links net in beeld, dat had net buiten het kader mogen liggen, om die rand rustiger te houden en de aandacht nog sneller door de straat naar de kerk te laten gaan.

Compositie: 8

Techniek: 9

Impact: 8

Johan de Jong

Ook in de foto van het paardenhoofd zien we naturel en eenvoud weer samenkomen. Dat komt deze foto absoluut ten goede. Geen opsmuk, niet geborsteld (zeggen we dat goed?) en dat is eigenlijk wel mooi om te zien in een wereld waarin het uiterlijk (helaas) zo belangrijk is. Misschien verdient de foto net een beetje meer ruimte boven de oren en onder de neus. De tralies zijn precies recht, evenwijdig en het enige dat perfecte symmetrie voorkomt is het lijf van het paard rechts. Maar dat is geenszins storend.

Compositie: 7,5

Techniek: 8

Impact: 7,5

Petra van den Bersselaar – Quirijns

De straatfoto is mooi gekaderd. De man met de sigaret heeft de juiste kijkruimte gekregen en vangt subtiel het licht. Ook het contrast tussen de sigaret en de flesjes parfum die hij verkoopt is mooi. Goede, logische instellingen. Het meest bijzondere detail in de foto: de lichtjes / twinkeling in de ogen van de man. Zo komt zijn blik echt tot leven!

Compositie: 9

Techniek: 8

Impact: 8,5

Petra van den Bersselaar – Quirijns

Contrast gecreëerd in een kleurenfoto door een donker schaap precies tussen twee lichte schapen in te fotograferen; de lichte schapen als bodyguards voor het donkere schaap? De scherptediepte legt de aandacht op de fantastische straffe blik van het donkere schaap. De onscherpe schapen vertegenwoordigen wel een behoorlijk vlak in de foto dat op het randje van storend balanceert. Keurige foto, met goede instellingen.

Compositie: 7

Techniek: 7

Impact: 7,5

Netty van Bijnen

De straatfoto vertelt, zoals de fotografe in de pitchclip ook zegt, zelf het verhaal: een vrouw met rookverslaving. De houding, de noodzakelijke trek aan de sigaret. Mooi getroffen én uitstekend getimed beeld. Een oprecht straatportret.

Compositie: 7,5

Techniek: 8

Impact: 9

Netty van Bijnen

De scherptediepte klopt helemaal in de foto met de hond, dat maakt het een aangenaam beeld om naar de te kijken. Goede belichting en kleuren. Het balletje een mooi detail, de hond die er met een gefocuste blik naar kijkt. Dat maakt dit een sterke foto. En wij denken dat, juist om de connectie tussen het balletje en de blik te versterken, de foto een krappere uitsnede had verdiend. Het lijf van de hond voegt minder toe. De sluitertijd is korter dan nodig is, waardoor de ISO hoger is dan nodig voor deze foto.

Compositie: 7

Techniek: 8,5

Impact: 7,5

Rianne van Boxtel

Na een paar tellen zie je het pas: het poortje dat uitkomt op de markt. Het detail van het bord van Dansen bij Jansen is mooi. De timing van de foto is goed, want daardoor is het stel in silhouet en krijgt het juist de aandacht. De beweging in de personen links daarvan zorgen een beetje voor twijfel; enerzijds een mooi element in beweging, anderzijds leidt het een beetje af van het stel. De foto staand of vierkant was in onze ogen sterker geweest.

Compositie: 6,5

Techniek: 7,5

Impact: 7,5

Rianne van Boxtel

Door het goed gevulde kader krijgen we een haast intieme foto van de schapen. En hoewel we meerdere schapen zien, vallen de twee in het midden op. Ze kijken in de camera en lijken een mening te vormen over de fotografe (zoals ze zelf ook stelt in haar pitchclip). Wie is Shaun? De ISO en sluitertijd zijn onnodig hoog en kort geweest voor deze foto. Daardoor zien we wat ruis.

Compositie: 7,5

Techniek: 6,5

Impact: 7,5

1. Rianne van Boxtel

Rianne mocht als eerste deelnemer een voorwerp uitkiezen. Het was voor ons enigszins verrassend dat zij voor het blikje Cola koos. Maar wat een goede foto’s heeft ze afgeleverd! Het stilleven laat op het eerste oog met de centrale compositie een betrekkelijke eenvoud zien. Het zijlicht op het blikje Cola is doeltreffend en laat de ronding goed uitkomen. Op de achtergrond zien we zwerfafval, door Rianne zelf verzameld op straat – dagelijks ruimt zij zwerfafval op: respect! En zo vertelt deze foto een belangrijke boodschap. In eerste instantie is het blikje een product waar we naar verlangen om het vervolgens kapot te knijpen en achteloos weg te gooien. Dat moet en kan anders. Technisch prima uitvoering ook.

Stilleven

Compositie: 8

Techniek: 8

Impact: 8

Gemiddeld: 8

Rianne van Boxtel

Het blikje Cola is met het portret in een uitstekende en sfeervolle setting geplaatst: Amerikaanse diner stijl. Tof idee met een goede uitvoering. De kleur rood is mooi aanwezig, verbindt elementen. Mooi detail is het woord Cola linksboven in de hoek. De houding van het model is mooi, de kleuren van haar kleren passen goed in het plaatje. En last but not least valt het licht goed op het onderwerp. Want licht stuurt de aandacht van de kijker en zo kijken we meteen naar het belangrijkste. Erg mooi!

Portret

Compositie: 9

Techniek: 8,5

Impact: 9

Gemiddeld: 8,83

2. Elmie Brust

Elmie heeft gekozen voor de appel en bedacht één thema voor beide foto’s: de Boze Koningin uit de sprookjeswereld. In het stilleven zien we het bureau van de Boze Koningin. Een duistere sfeer met de giftige appel. Prachtige voorwerpen en de appel die het kaarslicht vangt; erg goed. Het verhaal wordt verteld. Technisch gezien had de uitvoering echter beter kunnen zijn. Voor een stilleven is het onnodig om ISO 3200 te gebruiken, alles staat stil en dan kun je beter kiezen voor een langere sluitertijd en een lagere ISO.

Stilleven

Compositie: 7,5

Techniek: 5

Impact: 8,5

Gemiddeld: 7

Elmie Brust

Een selfie van de Boze Koningin als portret, de appel in de hand en de vinger tegen de mond. Een sfeervolle foto die op meerdere manieren verbonden is met het stilleven: het thema, de appel, de kroon én het doek op de achtergrond. Het zijlicht is mooi in dit beeld, licht en schaduw, en de technische uitvoering is goed. Heel gaaf concept!

Portret

Compositie: 8

Techniek: 8

Impact: 8

Gemiddeld: 8

3. Lara van den Broek

Lara moest het doen met het laatst overgebleven voorwerp: de bril. Het stilleven is opgebouwd uit elementen die bij elkaar horen én die qua kleur samen kunnen. De bril past prima in het tafereel. Het zijlicht pakt mooi uit, de foto is volledig scherp en dus technisch goed uitgevoerd. De donkere strook links voegt eigenlijk niets toe aan het beeld, die ademruimte is niet per se nodig. Maar wij vermoeden dat Lara binnen de fotoverhouding wilde blijven.

Stilleven

Compositie: 8

Techniek: 8,5

Impact: 8,5

Gemiddeld: 8,33

Lara van den Broek

Het portret is krachtig, dat komt mede door het prachtige licht. De bril nonchalant, een blik die het beeld uit kijkt, alsof ze zich niet bewust is van de camera. En dat is voor deze foto inderdaad een betere keuze dan dat ze de camera in had gekeken. De oude telefoon op de bar is een element dat doet vermoeden dat dit een foto van jaren geleden had kunnen zijn. De rook is een leuke toevoeging. Wellicht had de rechterkant nog ietsje donkerder gemogen, dat had nóg iets meer sfeer aan het beeld toegevoegd. In onze ogen. Maar wederom een goede foto!

Portret

Compositie: 8

Techniek: 8,5

Impact: 8,5

Gemiddeld: 8,33

4. Netty van Bijnen

Het vaasje kwam in handen van Netty. Haar stilleven is een tafereel dat samenkomt in elementen en kleuren, rondom oma. De ketel is een mooi element, maar het reflecteert ook veel. Dat stoort een beetje. De walnoten en de notenkraker komen bijzonder mooi uit, qua licht en scherpte! Hoewel de techniek achter de foto goed en logisch is, lijkt de scherpstelling ongelukkig te hebben gelegen, want de achterste elementen – waaronder de vaas – zijn onscherp.

Stilleven

Compositie: 7,5

Techniek: 6

Impact: 7

Gemiddeld: 6,83

Netty van Bijnen

Het vaasje is op natuurlijke wijze geplaatst in de portretfoto. De foto is keurig belicht en de scherpte is uitstekend. Verder is de foto niet heel spannend en wellicht komt dat door de lichte muren.

Portret

Compositie: 6,5

Techniek: 7,5

Impact: 6

Gemiddeld: 6,67

5. Charlotte Keijzer

De keuze van Charlotte viel op de kaars. Een voorwerp dat als lichtbron kan dienen of als symbool van hoop, bijvoorbeeld. En zo heeft ze het ook benaderd. Het stilleven – “plastic soep, code rood” – waarschuwt ons voor de gevolgen van plastic in de zee, de verstrekkende gevolgen voor het milieu. Plastic elementen in rood, de waarschuwing, en een blauwe plastic tas als achtergrond, die de zee vertegenwoordigt. En de kaars brandt als symbool van hoop. We vinden het concept sterk, een goed en belangrijk verhaal. De uitvoering is technisch uitstekend gedaan.

Stilleven

Compositie: 8

Techniek: 8

Impact: 8,5

Gemiddeld: 8,16

Charlotte Keijzer

Het portret toont een open, naturelle blik, van iemand die positief in het leven lijkt te staan. De kaars verlicht haar gezicht – maar de kaars bracht te weinig licht op en daarom was er meer licht nodig. Door de sluitertijd van 1 seconde is de foto helaas niet écht scherp. We begrijpen de kijkruimte die de foto gekregen heeft, maar een intiemer en krapper kader had dit beeld wellicht sterker gemaakt. We zien veel potentie in deze foto, maar de uitvoering had beter gekund.

Portret

Compositie: 7

Techniek: 5

Impact: 6

Gemiddeld: 6

6. Jesse Brouwer

Jesse koos voor het boek over fotografie, erg passend natuurlijk. Het stilleven is een ode aan de fotografie; toen én nu. Mooi hoe oude en nieuwe camera’s samen in beeld komen. Het boek als licht element vormt een goed contrast met de donkere camera’s. Zo stuurt Jesse doeltreffend het oog van de kijker naar het gekozen voorwerp, binnen een toch vrij drukke foto. De technische uitvoering kon wel beter, ISO 6400 is niet nodig voor een stilleven en had door de sluitertijd te verlengen veel lager uit kunnen vallen – en dus een betere beeldkwaliteit als gevolg. Overigens waren het diafragma en de scherpstelling uitstekend in orde!

Stilleven

Compositie: 7

Techniek: 5

Impact: 7,5

Gemiddeld: 6,5

Jesse Brouwer

Het idee achter de portret is mooi in zijn eenvoud: fotografie als hobby en het boek om tips uit te halen. Zo laat de foto goed zien wat fotografie voor iemand kan betekenen. Een creatieve hobby, die ontspanning en voldoening geeft. Het portret is qua instellingen logisch, ietsje aan de donkere kant wellicht en de scherptediepte is mooi klein. Het beeld is niet heel spannend. De foto was sterker geweest als de blik op het boek was gericht.

Portret

Compositie: 6,5

Techniek: 7,5

Impact: 6,5

Gemiddeld: 6,83

7. Carola Fasol

Carola heeft voor een moderne en actuele benadering gekozen van haar stilleven met de telefoon. Het natte voorjaar heeft voor besmeurde schoenen gezorgd op Paaspop. Vele telefoons registreren mooie, uitzinnige momenten van het festival – herinneringen voor het leven – maar leggen juist niet de gevolgen vast voor de schoenen. Leuk bedacht. De compositie is aangenaam, de scherptediepte ook. Het licht is niet spannend. De sluitertijd is met 1/5000 veel korter dan noodzakelijk, gelukkig is door het overdadige daglicht de ISO niet boven de 400 uitgeklommen.

Stilleven

Compositie: 8

Techniek: 7

Impact: 8

Gemiddeld: 7,67

Carola Fasol

Het portret toont een mooi contrast tussen de traditioneel geklede oudere vrouw en het mobieltje in haar hand. Een prettige compositie waarin het licht precies de juiste elementen raakt; de bloemen en het gezicht. De foto is een tikkeltje aan de donkere kant en had dus iets lichter mogen zijn. En misschien was het mooi geweest als het schermpje van de telefoon licht uitstraalde – al weten we dat dat niet makkelijk is. Een mooi portret met logische instellingen!

Portret

Compositie: 8

Techniek: 8

Impact: 8

Gemiddeld: 8

8. Johan de Jong

Johan heeft de rode druiven een prominente rol gegeven in een stilleven dat tegelijkertijd ook een food foto is en daar is ie goed in geslaagd. De foto is sfeervol en er is aan alle details gedacht – van geroosterd brood, kruimels en kruiden tot het plankje waarop het ligt. Het licht komt mooi van de zijkant, maar is misschien een beetje aan de harde kant. Maar niet té hard. Logische instellingen. Mooi plaatje om lekkere trek van te krijgen!

Stilleven

Compositie: 8

Techniek: 8

Impact: 8

Gemiddeld: 8

Johan de Jong

Dochterlief met een stralende en trotse blik op de foto. Spontaan ook vooral. In haar handjes de tros druiven – vermoedelijk wil ze die niet meer afgeven. De scherptediepte legt de nadruk op haar gezicht, de druiven onscherp maar bepaald niet storend gezien de verhoudingen in het beeld. Het licht op haar gezicht is vrij hard en aan de lichte kant. Logische instellingen.

Portret

Compositie: 7,5

Techniek: 8

Impact: 7,5

Gemiddeld: 7,67

9. Ton van Boerdonk

Met de oude fotocamera heeft Ton een sfeervol stilleven gemaakt dat ons terug in de tijd voert. Alle elementen passen bij elkaar, het oude klokje symbool voor ‘vroeger’ – en zijn volledig scherp afgebeeld. Het licht in de foto is mooi en strijkt vanuit linksonder over de camera rechtsboven. De instellingen zijn goed. Een zorgvuldig bedacht en uitgevoerde foto die een mooi en nostalgisch verhaal verteld.

Stilleven

Compositie: 8,5

Techniek: 8

Impact: 9

Gemiddeld: 8,5

Ton van Boerdonk

Het portret is klassiek uitgevoerd, het licht zorgt voor een stukje drama. Door de scherptediepte gaat ons oog meteen naar het portret, de oude camera als element in de foto. De techniek is goed uitgevoerd volgens de bedoeling van de fotograaf. Vanuit de originele foto begrijpen we de uitsnede, maar misschien is de onscherpe camera nu iets te fors en opvallend en daarmee een beetje storend.

Portret

Compositie: 7

Techniek: 7

Impact: 7

Gemiddeld: 7

1. Charlotte Keijzer

Charlotte heeft een kleurrijke kunst vastgelegd. Het mooie van dit kader is dat we kunst in uitvoering zien, de kunstenares zelf en werk in de achtergrond. Zonder dat dit chaotisch oogt. De (mooie) spreuk rechts bovenin vertelt ons waarom deze kunstenares zich zo op kleuren richt. Goede scherpte, prima licht. In alles gewoon een keurige foto.

Compositie: 8,5

Techniek: 7,5

Impact: 8

Gemiddeld: 8

Charlotte Keijzer

Ogenschijnlijk eenvoudig: een vaas, een spiegel en licht. Toch is het zeker niet makkelijk om uit te voeren. Om de kringelende, smokey lichtjes zo te krijgen moet je echt even oefenen. Daarnaast zien we dat de vaas nog apart belicht is. We vinden het een mooi, stijlvol beeld dat met zorg tot stand is gekomen. Enige dat een beetje stoort is de witte lichtvlek op de vaas.

Compositie: 8

Techniek: 8

Impact: 8

Gemiddeld: 8

2. Lara van den Broek

De kunstfoto is erg goed bedacht: een foto over kunst met een kunstzinnige uitvoering. Lara laat zowel een stukje Schijndel zien als een groep uit Schijndel. De spiegel werkt goed. De keuze voor zwart-wit is logisch gezien de outfits, maar ook geeft het rust aan het beeld. De lerares achter de spiegel is bewust onscherp gefotografeerd, om niet af te leiden van de spiegel. De meningen zijn hier verdeeld of het onscherpe juist niet ook wat afleid en dat scherpte beter was geweest. Maar gezien de focusafstand in de spiegel is dat bijzonder lastig om voor elkaar te krijgen.

Compositie: 8,5

Techniek: 8

Impact: 8,5

Gemiddeld: 8,33

Lara van den Broek

Een artistieke uitvoering van lichtkunst. Het model in het water heeft 11 seconden lang zeer behoorlijk stil gestaan in een ongewone houding. Dat is ook een prestatie. De keuze om water te gebruiken pakt natuurlijk goed uit vanwege de reflectie die het oplevert. De lichtkunst is mooi uitgevoerd, qua vorm en kleur. Netjes!

Compositie: 8,5

Techniek: 8,5

Impact: 8,5

Gemiddeld: 8,5

3. Netty van Bijnen

Leuk om te zien dat Netty zichzelf onderdeel heeft gemaakt van de kunstfoto. De goede oude zelfontspanner biedt uitkomst. Geportretteerd in Schijndel voor de Glazen Boerderij, kunst in uitvoering, duidelijk te zien zo. Het kader is een beetje slordig en snijdt aan de onderkant wat ongelukkig af.

Compositie: 6,5

Techniek: 7,5

Impact: 7

Gemiddeld: 7

Netty van Bijnen

Iedereen droomt er wel eens van dat ie speciale krachten heeft. Daar doet deze foto van de hand waaruit licht stroomt ons aan denken. De hand haarscherp en mooi belicht. Door de donkere achtergrond is het licht duidelijk. Met een langere sluitertijd had dit spectaculairder kunnen zijn.

Compositie: 7

Techniek: 7

Impact: 7

Gemiddeld: 7

4. Rianne van Boxtel

Rianne heeft de veelzijdige kunstenares Bernedine van der Aa benaderd. Op de foto zien we een stap in het proces van raku stoken; een specifiek keramisch bakproces waarbij zowel rook als vuur zorgen voor de unieke patronen en ontwerpen in het aardewerk. Zo begrijpen we wat er met de vogel is gebeurd, die op de juiste plek scherp is en nadruk krijgt door de kleine scherptediepte. Zoals Rianne zelf ook aangeeft in haar pitch leende dit proces zich voor een reeks.

Compositie: 7,5

Techniek: 7,5

Impact: 7,5

Gemiddeld: 7,5

Rianne van Boxtel

Een zeer sfeervolle 1000-en-1-nacht foto waarin een mooi contrast in kleuren te zien is tussen de warme voorgrond en de koelere lichtkunst in de schaduw. De geest die uit de fles komt. Leuk dat dat in de schaduw van de fles gebeurd, de schaduw die gecreëerd is door een lichtbron buiten het beeld. Het intekenen van het licht lijkt makkelijk, maar dat is het bepaald niet. Netjes gemaakt.

Compositie: 8

Techniek: 8,5

Impact: 8

Gemiddeld: 8,16

5. Elmie Brust

Elmie heeft de dansles van Elmira, bekende danslerares in Schijndel gevolgd. Uiteindelijk heeft zij voor een foto met betrekkelijke eenvoud gekozen waar kracht en elegantie vanuit gaat. Ook is de foto mooi scherp. Door de keuze voor zwart-wit verstild het beeld én pakt het licht op de spitzen beter uit. Een hele goede foto!

Compositie: 9

Techniek: 8

Impact: 9

Gemiddeld: 8,67

Elmie Brust

Lichtkunst in de vorm van een hart in de natuur. Het hart heeft dan ook betrekking op de natuur; rood als waarschuwing, wit als liefde. Technisch keurig uitgevoerd, het knappe zit hem erin dat de helften van de harten goed aansluiten. Foto is niet heel spannend.

Compositie: 7

Techniek: 7,5

Impact: 7

Gemiddeld: 7,16

6. Carola Fasol

Kunst in uitvoering in de openbare ruimte. Een stoere foto in een stoere omgeving, waarbij graffiti kunst is aangebracht. Een dynamisch moment in de dans bevroren op foto. Kunst is een uiting en het is belangrijk dat dat in de openbare ruimte kan plaatsvinden. Dat laat de foto mooi zien. De foto is wel wat donker uitgevallen, wellicht door tegenlicht.

Compositie: 7,5

Techniek: 6,5

Impact: 7,5

Gemiddeld: 7,16

Carola Fasol

Mooie lichtkunst met de kleuren van de regenboog, de regenboog die betekenis heeft tegenwoordig. De golvende beweging van de pixelstick/lightbar van het licht is sierlijk en doet denken aan een laken in de wind. Bovendien begint en eindigt de lichtkunst in de hoeken, waardoor het prettig kadert en je de foto in gaat. De persoon in het midden heeft een mooie, krachtige houding. De flitsbollen leiden ons echter wel een beetje af.

Compositie: 8

Techniek: 7,5

Impact: 7,5

Gemiddeld: 7,67

7. Johan de Jong

Daadwerkelijk kunst in uitvoering. De kraal, die onderdeel wordt van een totempaal, in de gehandschoende hand. Details van de werkbank mooi in beeld gebracht ook. Door de correcte scherpstelling en de kleine scherptediepte is de foto rustig en duidelijk. Tegelijkertijd valt er genoeg te zien.

Compositie: 7,5

Techniek: 7,5

Impact: 7,5

Gemiddeld: 7,5

Johan de Jong

Lichtkunst uitgevoerd in een kunstwerk op een rotonde in Schijndel. Dat is leuk bedacht. Bovendien is de foto uitstekend voorbereid. De plek en de hoek zijn vooraf bedacht. Werken met brandend staalwol is risicovol, dus de timing om het uit te voeren en om het dan in één keer goed te doen komt heel precies. Het is een gave foto geworden. Misschien mist het beeld wat warmte, de warme kleur van het vuur.

Compositie: 7,5

Techniek: 8

Impact: 7,5

Gemiddeld: 7,67

8. Ton van Boerdonk

In de foto van Ton kijken we stiekem mee over de schouder van schilder Rein van Uden. We zien een zorgvuldig gekozen kader, dat gaat om het kunstwerk zelf en tegelijkertijd ook de schilder en het onderwerp toont. De scherpte ligt goed, niks stoort in het beeld. Dit was de opdracht.

Compositie: 8

Techniek: 8

Impact: 8

Gemiddeld: 8

Ton van Boerdonk

Ton heeft een kunstwerk uit Schijndel, gelinkt aan Bolsius, uitstekend gebruikt om zijn lichtkunst op toe te passen. Mooi idee met een knappe uitvoering. Twee verschillende lichtbronnen toegepast in één sluitertijd. Dat vergt een goede timing. Het ‘brandende’ kaarslicht is mooi uitgevoerd, het tweede licht belicht het beeld zelf. Je krijgt het gevoel alsof de vrouw daadwerkelijk door de nacht loopt met een brandende kaars. Het koelere licht overstraalt een beetje, maar het is technisch bijna onmogelijk om te voorkomen. Erg mooi!

Compositie: 8,5

Techniek: 8,5

Impact: 8,5

Gemiddeld: 8,5